wat-is-tableau?

Tableau

Tableau is een data visualisatie tool die gebruikt wordt voor data science en business intelligence doeleinden. In Tableau heb je de mogelijkheid om je data op veel verschillende manieren te visualiseren, om er vervolgens inzichten uit te halen. Het is ontworpen op een manier dat mensen die geen codeervaardigheden hebben ook gebruik kunnen maken van het programma. Iedereen kan gegevens visualiseren en begrijpen zonder een expert te zijn in data science. Het programma is dus niet alleen voor data scientists, maar ook voor bijvoorbeeld bedrijfsleiders. Tableau bestaat uit vier verschillende producten: Tableau Desktop, Server, Online en Prep.

Tableau Desktop:

Tableau Desktop is eigenlijk de ‘main’ Tableau tool. Het is gespecialiseerd in het omzetten van saaie data naar mooie en duidelijk afleesbare grafieken en dashboards. Met Tableau Desktop kun je realtime gegevens analyseren door rechtstreeks verbinding te maken met je datasysteem. Gegevens kunnen makkelijk vanuit verschillende databronnen geïmporteerd worden in Tableau waarna er vervolgens interactieve dashboards mee gemaakt kunnen worden.

Tableau Server:

Tableau Server bevat de mogelijkheden van de Desktop versie maar heef daarnaast ook netwerk mogelijkheden. Dashboards die gemaakt zijn in Tableau Desktop kunnen snel gedeeld worden met collega’s in Tableau Server. Tableau Server kan dus goed gebruikt worden voor projecten waar meerdere mensen aan werken.

Tableau Online:

Tableau Online lijkt in veel opzichten op Tableua server. Het grootste verschil is dat je bij Tableau Server je organisatie beschikt over een eigen server die ze zelf moet managen en onderhouden. Wanneer je werkt met Tableau Online maak je gebruik van de servers van Tableau zelf. Daarnaast betaal je voor Tableau Server een eenmalig bedrag en moet je voor Tableau Online jaarlijks betalen om gebruik te mogen blijven maken van de service.

Tableau Prep:

Met Tableau Prep bereid je je data voor op analyse. Vandaar Prep, als in prepare. In de meeste organisaties wordt dit gedaan door de data-engineers en datawetenschappers. Nadat deze specialisten de data hebben voorbereid kunnen analisten en zakelijke gebruikers de data analyseren. Met Tableau Prep is het data voorbereiden makkelijker gemaakt waardoor iedereen in een organisatie de mogelijkheid heeft om de data voor te bereiden. Het opschonen en voorbereiden van data kan dus een moeilijk en tijdrovend proces zijn, maar met Tableau Prep is dit een stuk simpeler en efficiënter.