wat-is-power-bi

Microsoft Power BI

Microsoft Power BI is een oplossing voor bedrijfsanalyse waarmee je je gegevens kunt visualiseren en inzichten kunt delen binnen uw hele organisatie. Het is ontstaan uit verschillende Excel add-ons zoals Power Pivot, Power Query en Power View. Deze add-ons maakte het mogelijk om data te verzamelen, analyseren, bewerken en visualiseren. Het is natuurlijk makkelijker om alles in één programma te hebben en dit is dan ook precies wat Microsoft power BI is.

Power BI haalt informatie uit je databronnen en is hierin erg flexibel. Bijna met elke databron weet Power BI-verbinding te maken. Denk aan services, flat files, databases en Excel bestanden, maar ook databases die in de cloud aanwezig zijn. Bijvoorbeeld Azure SQL Database. Een groot voordeel is dus dat Microsoft power BI meer dan honderd ingebouwde koppelingen heeft voor verschillende databronnen.

Business Intelligence simpel gemaakt

Het doel is om business intelligence beschikbaar te maken voor de eindgebruiker. Er kan allerlei data gecombineerd worden om een visueel dashboard te creëren. Power BI is ontwikkeld als self-service-tool. Dit betekent dat het mogelijk zou moeten zijn om met minimale training rapporten te kunnen samenstellen. Deze rapporten zijn vervolgens te delen met collega’s. Power BI kan dus eenvoudig zijn, maar het is ook een geavanceerd programma waarmee uitgebreide modellen en realtime analyses kunnen worden gemaakt. Het kan dus dienen als je eigen persoonlijke hulpprogramma voor visualisatie en rapportage, maar het kan ook dienen als analyse- en beslissingsengine voor afdelingen of zelfs gehele bedrijven.

Onderdelen van Power BI

Power BI bestaat uit verschillende onderdelen: De Power BI Desktopversie die je downloadt, de online ‘software als service’ versie en de mobiele app. Deze elementen werken nauw met elkaar samen. Het komt vaak voor dat een collega verbinding maakt met gegevensbronnen en een rapport bouwt in Power BI Desktop. Vervolgens wordt dit rapport gepubliceerd naar de Power BI-service waar het weer gedeeld kan worden naar de mobiele app variant. Zo kunnen collega’s makkelijk de rapporten bekijken en gebruiken op elk apparaat.